середа, 10 вересня 2014 р.

Освіта

Освіта на Кіпрі розвивається швидко. Воно поділяється на дві сфери:

загальноосвітні школи і коледжі;
приватні школи і коледжі.
Загальноосвітні школи та коледжі:

Викладання в державних загальноосвітніх школах і коледжах в основному проводиться турецькою мовою, другою мовою є англійська мова (додатково можна брати курси німецької та французької мов).


239 web

Після закінчення 11-ти річної школи, учні здають вступні іспити для вступу в так звані "Marif Kolegi" (середні школи), де викладання йде переважно англійською мовою.

Діти іноземців можуть надійти в школу без іспитів. У деяких приватних навчальних закладах викладання ведеться англійською мовою, а турецький є другою мовою.

Викладання в загальноосвітніх школах і коледжах проводиться відповідно до навчального плану, схваленим Міністерством освіти ТРПК. Іноді в навчальний план вносяться зміни через введення в школах таких предметів як кіпрська історія.

Учні поділяються на групи:

старша група дитячого саду,
учні початкової школи,
середньої школи,
старшокласники.

85 webПереход з одного ступеня навчання на іншу супроводжується видачею сертифікатів.

Оцінки виставляються по чвертях і за підсумками кожного півріччя, також проводяться весняні та зимові іспити.

Оцінювання відбувається за десятибальною шкалою і мінімальним прохідним балом для переходу в наступний клас є 5 балів.

Якщо ж учні не набирають достатню кількість балів, то у них є можливість перездачі. В крайньому випадку, учні залишаються на другий рік.

Діти можуть покинути школу в 14 років (по закінченню середньої школи), але можуть і продовжити навчання до 17 років.


ПРИВАТНІ школи і коледжі:

Вартість навчання в приватній школі або коледжі варіюється між 1,500 $ і 2,500 $ на рік, в залежності від віку учня і залежно від навчального закладу.

178 webНесмотря на те, що вони вважаються приватними організаціями, Міністерство освіти проводить постійні перевірки методики, рівня і якості викладання, а також перевірки відповідності вимогам з виставляння оцінок і вимогам до поведінки учнів.

Приватні школи відрізняються від загальноосвітніх шкіл тим, що уроки та навчальні чверті в приватних школах довшим.

Обов'язковими для вивчення є такі предмети як інформатика і турецьку мову.

Приватні школи відрізняються також обширними програмами для розвитку якостей і можливостей дітей, наприклад, уроки танців, музики, спорту і т.д.

Шкільна форма обов'язкова у всіх навчальних заклади.

В загальноосвітніх школах і коледжах уроки починаються о 8.30 ранку, а закінчуються в різний час в залежності від дня тижня (15.30 або 16.00), тоді як в приватних навчальних закладах навчальний день зазвичай закінчується 16.00.

Літні канікули починаються з середини червня і закінчуються у вересні. Приватні коледжі часто надають учням літні школи, поїздки або інші види діяльності.

В школах дотримується строга дисципліна.

Доказом дружби між учителями та учнями є свято "День вчителя", під час якого діти дарують подарунки і квіти своїм викладачам.

Немає коментарів:

Дописати коментар