середа, 10 вересня 2014 р.

ВІЗОВИЙ РЕЖИМ І МИТНИЙ КОНТРОЛЬ


Щоб приїхати на Північний Кіпр абсолютно не потрібно попередньо збирати безліч документів і багаторазово відстоювати довгі черги в посольстві. Для одноразової туристичної поїздки прямо в столичному аеропорту "Ерджан", під час паспортного контролю ви можете заповнити вкладиш, на якому всього за хвилину абсолютно безкоштовно вам поставлять штамп про в'їзд, зазвичай на 30 днів. На жаль штамп Північного Кіпру в паспорті створить проблему при поїздках до Греції і на Південний Кіпр. На щастя, тих, хто переїхав жити на Північний Кіпр, це питання абсолютно не хвилює. Як то кажуть "у нас у самих все є". Існує думка, що 70% всіх пам'яток острова знаходиться саме на Північному Кіпрі.

Зверніть увагу, що існують митні обмеження на безмитне ввезення в республіку сигарет (не більше 2-х блоків) і спиртного (не більше пляшки горілки або 2-х пляшок вина). Категорично заборонено вивезення з країни археологічних знахідок.

Це стосується цілих речей, так і їх уламків (яких на руїнах Саламисом і Карпасия незчисленна кількість). Предмети, куплені в антикварних магазинах (східні рідкості - старовинний китайський і японський фарфор, статуетки з Індії, лакові ширми, які завезли на Кіпр за довгі роки свого правління англійці), можуть бути вивезені за дозволом Міністерства культури. З Республіки можна безмитно вивезти - 4 блоку сигарет, 1 пляшку бренді / ракії або 2 пляшки вина, флакон духів (100 мл.).



ЯК ДО ДОЇХАТИ НА ПІВНІЧНИЙ КІПР

В'їхати до Турецької Республіки Північного Кіпру можна, скориставшись морським або авіаційним транспортом. Літаки авіакомпаній Cyprus Turkish Airlines, Turkish Airlines, Pegasus і Atlas Jet здійснюють авіарейси на Північний Кіпр (міжнародний аеропорт ERCAN - Ерджан) із зупинкою в аеропортах Туреччини. Розклад польотів, вартість авіаквитків і будь-яку іншу інформацію можна отримати в офісах цих авіакомпаній або в будь-яких авіакасах або агентствах.



ЯК ПОТРАПИТИ НА ПІВНІЧНИЙ КІПР З ТУРЕЧЧИНИ

Найпростіше прилетіти сюди літаком зі Стамбула чи Анталії. Тривалість польоту зі Стамбула - 1:00, з Анталії - 30 хвилин. Місцевий аеропорт Ерджан, знаходиться в 30 хвилинах їзди від столиці країни Нікосії (Лефкосия, Лефкоши). Дорога з аеропорту в Фамагусту або в Гірне займе не більше 40 хвилин.

По морю здійснюється регулярне поромне сполучення між турецьким портом Мерсин і Фамагустой. Відправлення з Мерсина 3 рази на тиждень. Прибуття в Фамагусту вранці наступного дня. Ціна провозу автомашини на поромі близько 60 доларів.

Регулярне щоденне повідомлення діє між Гирне і турецької гаванню Ташуджу (на захід від Мерсина). Тут курсують швидкохідні суду. З Ташуджу в Гірне ходить великий пором, що відходить опівночі. Цей же паром відходить з Гирне в Ташуджу опівдні. Час в дорозі близько 7:00. Квитки на ці лінії легко купити в туристичних агентствах на Північному Кіпрі чи в пароплавному агентстві "Фергюн" в Ташуджу.

Влітку працює поромна переправа з Анталії, Аланії та Анамура (Туреччина) в Гірне кораблями компаній Akgunler і Fergun.



ПЛЯЖІ

Пляжі Північного Кіпру одні із самих чистих і безпечних на Середземномор'ї. У період з травня по жовтень середня температура води + 24C.

Під час літнього сезону пляжі готелів пропонують для своїх клієнтів відмінний сервіс: харчування, напої, прісний душ, рушники, шезлонги і навіси від сонця. Деякі пляжі також пропонують активний відпочинок на воді, наприклад, водні лижі, поїздки на бананах, парашути, серфінг і плавання з аквалангом.



ДОРОЖНІЙ РУХ

На Північному Кіпрі лівосторонній рух. Прийняті міжнародні дорожні знаки. Максимальна швидкість руху = 100 км / год. При русі ремені безпеки пасажирів повинні бути пристебнуті.

Заборонено водіння транспортних засобів після вживання більш, ніж 50 мг алкоголю (Європейський стандарт). Транспортні засоби, які привозили на Північний Кіпр, при в'їзді в країну повинні бути застраховані.



МЕДИЧНІ ЦЕНТРИ І ДЕРЖАВНІ ЛІКАРНІ

На Північному Кіпрі екстрений виклик швидкої медичної допомоги здійснюється за номером 112.

У разі хвороби або для отримання швидкої медичної допомоги ви можете звернутися за допомогою в один з медичних центрів або державні лікарні Північного Кіпру.

Центр Здоров'я: 815-49-29 або 821-27-43

лікарні:

Gazi Magusa Devlet Hastanesi, місто Фамагуста: 366-44-00 або 366-53-28
Dr. Akcicek Devlet Hastanesi, місто Гирне: 815-22-54
Dr. Burhan Nalbantoglu Devlet Hastanesi, місто Лефкоша: 228-54-41
Cengiz Topel Hastanesi, місто Йешільюрт: 727-73-51


ЕЛЕКТРО- І ВОДОПОСТАЧАННЯ, ТЕЛЕФОННІ СЛУЖБИ

Напруга в електромережі становить 220/240 вольт АС. Використовуються потрійні вилки (британський стандарт). Перехідники продаються у всіх магазинах.

Централізоване водопостачання здійснюється муніципалітетом. Споживання 10 кубів води за місяць обійдеться всього в 10 лір. Деякі домоволодіння мають на своїй ділянці додаткові колодязі, вода в яких жестковата, і використовується в основному для догляду за садом і інших господарських потреб.

Міжнародний телефонний код країни +90 392. Факсимільний зв'язок і доступ в Інтернет, включаючи сучасні, високошвидкісні лінії зв'язку широкодоступним в країні.



ПЕРЕСУВАННЯ

Подорожувати по Північному Кіпру, особливо якщо Ви зупинилися на знімній віллі або квартирі, найзручніше на орендованому автомобілі.

Компанії, більшість яких розташовано в Кірен надають найширший вибір автомобілів, починаючи з невеликих «сімейних» автомобілів і закінчуючи престижними позашляховиками або дорогими кабріолетами, на одному з яких Ви зможете оглянути важкодоступні, але мальовничі гірські райони. Краще брати машину з автоматичною коробкою, перемикання ручної коробки лівою рукою може бути з незвички незручним. Зверніть увагу, чи є в машині кондиціонер, особливо в жаркі літні місяці.

Крім орендованих автомобілів Ви можете скористатися послугами таксі, які, за прикладом більшості європейських країн, оснащені лічильниками.

Крім перерахованих вище, на Кіпрі розвинена приватна транспортна мережа, мікроавтобуси переважно білого кольору з пунктом відправлення та пунктом призначення, зазначеними на лобовому склі. Офіційного погодинного розкладу руху не існує, але ходять вони досить часто, і, почекавши в будь-якому місці у головної дороги всього 5 хвилин, ви безсумнівно отримаєте удовольтвіе від поїздки «з вітерцем» разом з місцевим населенням.



ОСНОВНІ ГОДИНИ РОБОТИ

Магазини (НЕ продуктові) зазвичай відкриті

Влітку: з 08:00 до 19:00
Взимку: з 09:00 до 18:00
Банки (З Понеділка по П'ятницю)

Влітку: з 08:00 до 12:00
Взимку: з 8:45 до 12:30 і з 14:00 до 15:30
Державні органи

Влітку: понеділок: з 07:30 до 14:00 і з 15:30 до 18:00 з вівторка по п'ятницю: з 07:30 до 14:00
Взимку: З Понеділка по П'ятницю: з 08:30 до 12:30 і з 12:15 до 15:30


СВЯТА

1 січня - Новий Рік
23 квітня - День Національної Незалежності та Дітей
1 Травня - День Міжнародної Солідарності Трудящих і Весни
19 травня Свято Молоді та Спорту
20 липня - День Перемоги і Визволення
1 серпня-День Загального Опору
30 серпня - Свято Перемоги
29 жовтня-День Освіти Турецької Республіки
15 листопада - День Освіти Турецької Республіки Північного Кіпру
Рамазан Байрам - (кінець Рамазана) - 3 дні (щорічно святкування зміщується на 10 днів вперед)
Курбан Байрам - (свято жертвопринесення) - 4 дня
Народження Пророка Мухаммеда - 1 дeнь


ТЕЛЕФОННА ЗВ'ЯЗОК

Міжнародний код Північного Кіпру (+ / 00) 90392

Коди основних міст:

Нікосія / Лефкоша: 22
Кіренія / Гирне: 81
Фамагуста / Газімагуса: 36
Гюзельюрт: 71
З Кіпру можна безперешкодно подзвонити в 206 країн земної кулі.

Телефонні картки можна придбати в будь-якому поштовому відділенні, кіосках, а також у сувенірних крамницях.



ЕКСТРЕНИЙ ВИКЛИК

Швидка допомога: 112
Поліція: 155
Пожежна служба: 199
Повідомлення про лісовій пожежі: 177

Немає коментарів:

Дописати коментар