неділя, 14 вересня 2014 р.

Цистит При Беременности: Симптомы, Признаки, Лечение Цистита

Вагітність для кожної жінки - це один з кращих періодів у житті, адже вона очікує появи самого важливого і дорогої людини в її житті. І тут завдання близьких максимально відгородити її від переживань і різних хвороб. Але якщо ж вагітній жінці не пощастило, і вона все-таки захворіла, то лікуванням недуги повинен в обов'язковому порядку займатися фахівець, лікар, який спостерігає жінку.

Згідно зі статистичними даними, кожна жінка хоча б раз у житті хворіла на цистит, близько 30% жінок переносять це захворювання ще в дітородному віці, а близько 50% під час вагітності.

Сьогодні цистит відносять до одного з найсерйозніших захворювань сечостатевої системи. В більшості своїй від нього страждають жінки і пов'язано це, перш за все, з анатомічними особливостями. Як відомо, жіночий сечівник широкий і короткий, що дозволяє інфекції потрапити в нього значно легше, ніж в чоловічу сечовипускального систему. 10% жінок змушені страждати хронічною формою цього захворювання, причому треба відзначити, що цифри ці щороку лише зростають.

Чому виникає цистит?

Основним збудником циститу є кишкова паличка, у 80% випадків саме вона є головною причиною розвитку циститу. Але крім цього поштовхом для циститу можуть стати такі інфекційні захворювання, як хламідії, кандидоз або уреаплазма. До речі, хламідії виступають причиною запалення мочеиспускательной систему в більш ніж 35% випадках. Але це зовсім не означає, що якщо збудник потрапить в канал, значить, чекай біди - циститу. Імунна система жінки здатна протистояти цьому захворюванню. Щоб цистит еволюціонував в гостру стадію, йому необхідний супутній фактор: хірургічне втручання, статевий акт чи переохолодження.

Якщо говорити про причини циститу у вагітних жінок, то тут причини можуть ховатися ще й у фізіологічних особливостях стану жінки «в положенні»:

     І в першу чергу хотілося б відзначити те пригнічення імунітету, яке відбувається під час розвитку плоду, імунітет значно знижується і жінка стає вразливою до всіх хвороб;
     По-друге, у зв'язку зі збільшенням матки чиниться великий тиск на сечовий міхур, сечівник і його кровоносні судини, це погіршує кровопостачання органів малого тазу;
     Не можна забувати і про гормональний дисбаланс, особливо про зростання прогестерону, який знижує тонус стінок сечового міхура.

Всі ці фактори впливають на утруднення спорожнення сечового міхура, і призводить до застою залишкової сечі, що і служить відмінною середовищем для розмноження бактерій і мікробів. Також мова йде про стафілококи, стрептококи, кишкова паличка, трихомонаде, микоплазме та інше, які особливо активізуються при зниженому імунітеті. А оскільки слизова оболонка це відмінна середу для паразитів, то вони починають розвиватися саме в цій порожнині організму вагітної.

Саме з цієї причини, так багато вагітних жінок страждає від циститу.

симптоми циститу

Розпізнати цистит абсолютно нескладно, оскільки це захворювання не проходить безсимптомно. Перш за все, зверніть увагу на те, чи не з'явилися у вас часті позиви до сечовипускання і не тривожать Чи хворобливі відчуття при цьому. Але не варто часте сечовипускання при вагітності плутати з цістітом.Также симптомом може стати біль внизу живота. При цьому сеча може бути трохи мутнуватої і врешті може з'явитися слиз або крапелька крові. Найчастіше цистит супроводжується помилковими позивами в туалет.

Якщо у вагітної жінки з'явилися хоча б деякі з перерахованих симптомів, то вже сміливо можна замислюватися про відвідування лікуючого лікаря, оскільки цистит під час вагітності ні до чого доброго не приведе і краще його якомога швидше вилікувати. При запущеній формі циститу у вагітної жінки може спостерігатися нудота і блювота.

Хоча було відомо чимало випадків, коли при вагітності цистит себе практично не проявляв, тому запідозрити його могли тільки недовірливі жінки. Внаслідок чого вагітним панночкам лікарі особливо радять вести себе пильно по відношенню до свого здоров'я і звертатися до фахівців для огляду та здачі необхідних аналізів. За допомогою цих нехитрих дій ви зможете вчасно виявити у себе почалося захворювання, і це допоможе вам швидше впоратися з цією недугою, запобігши появу пієлонефриту.

І хоч на перший погляд і здається, що цистит захворювання досить невинне, тим не менше, воно вкрай неприємне. Найчастіше помилкові позиви сечовипускання можуть довести жінку до сліз і знемоги, а вже тим більше вагітну, для якої таке навантаження абсолютно ні до чого.

Тому необхідність оперативного лікування циститу анітрохи не перебільшена і справа тут навіть не в болях і який з'явився дискомфорті. Небезпека запального процесу сечового міхура полягає в тому, що висхідна інфекція може потрапити по сечоводах в нирки і тим самим спровокувати розвиток пієлонефриту. А це захворювання може серйозно погіршити стан вагітної жінки. Тому, як тільки з'явилися перші ознаки циститу, негайно вирушайте до лікаря за лікуванням. І тут принцип вагітних матусь «тільки що - до лікаря!» - Буде більш ніж просто доречний.

Як діагностувати цистит у вагітних

Діагностувати цистит для лікаря абсолютно не складно, оскільки досить одних тільки скарг жінки, щоб виявити гострий або хронічний цистит. Однак, щоб не бути голослівним і для підтвердження своїх здогадок фахівець зобов'язаний відправити хвору на аналіз сечі:

     Загальний;
     За Нечипоренко;
     На посів бактеріологічний для того, щоб виявити умовно-патогенних збудників;
     ПЛР для виявлення основних інфекцій.

Виявивши в сечі лейкоцити або патогенні мікроорганізми (стафілокок, стрептокок або гонококк), лікар підтверджує свій діагноз. Крім перерахованих вище аналізів доктор може послати:

     Дослідити на дисбактеріоз;
     Провести УЗД сечостатевих органів.

Для того щоб визначити ступінь захворювання фахівці також призначають цистографию і цистоскопію. Результати цих досліджень дозволяють виявити ступінь поширення запальних процесів, визначити форму захворювання, виявити пухлини або камені в сечовому міхурі.

Як правило, даного переліку досліджень буває достатньо для того щоб напевно сказати цистит чи потривожив жінку. Чому ці аналізи необхідно здавати? Бо такий симптом як хворобливе сечовипускання властивий не лише для циститу, дана симптоматика може спостерігатися при захворюванні нирок і сечовивідних шляхів. І зрозуміти, в чому причина можна тільки після здачі певного переліку аналізів.

Але все ж не забувайте, що під час вагітності можна захворіти і циститом без симптомів, чому так відбувається, відповісти навряд чи хто візьметься, але для підстраховки лікуючий лікар при кожному візиті вагітної повинен вимагати від неї здачі загального аналізу сечі. Сеча вагітної повинна регулярно перевірятися на наявність протеїну і бактерій. Інакше бессимптомная інфекція може призвести до передчасних пологів з скрутним плином.

Не забувайте цистит - дуже небезпечний для розвивається в утробі немовляти!

Як лікувати цистит вагітної

Перш за все, хотілося б сказати, що ні в якому разі не треба займатися самолікуванням, народні засоби, звичайно, хороші, але тільки в тому випадку, якщо їх вам прописав фахівець, а не порадила подруга. До того ж неперевірені ванночки і відвар не вилікують вашу хворобу, а скоріше навпаки тільки подовжать її перебіг. Звичайно, при вагітності не можна використовувати і антибіотики, тетрациклін і сульфаніламіди. Будь-які медикаменти повинні прийматися хворий тільки з дозволу лікаря, адже фармацевтичні засоби можуть негативно позначитися на плоді.

В ідеалі найкраще обійтися без прийому медикаментів і скористатися процедурою інстиляції, яка полягає у веденні ліків саме в порожнину сечового міхура. За пару таких процедур можна позбутися симптомів захворювання і при цьому не нашкодити здоров'ю дитини. І вже через кілька місяців після пологів можна конкретно зайнятися лікуванням жінки.

Так як же вилікувати цистит при вагітності, якщо нічого не можна? Не поспішайте впадати у відчай, сучасна фармацевтика може запропонувати вам чимало ефективних трав'яних зборів і синтетичних препаратів.

Основою для лікування циститу, звичайно, є антибіотики, але вибір цих ліків, які може приймати вагітна жінка не так багато, тому спробуємо поговорити про всі можливі способи лікування цієї недуги для вагітної жінки.

Антибактеріальне лікування циститу у вагітних

Для того щоб лікування було максимально ефективним, воно повинно бути строго спрямованим дією, тому лікарські засоби в даному випадку повинні бути спрямовані на те, щоб знищити причину захворювання, тобто мікроорганізми. Для цього використовують:

     Антибіотики, здатні надовго затримуватися в сечовому міхурі;
     Вводять фармацевтичні засоби в сам сечовий міхур, щоб локально впливати на проблему.

В першому випадку як антибіотиків використовують в основному такі препарати, як «монурал» і «амоксиклав». Що стосується інстиляції, у віданні лікарського засобу в сечовий міхур, то проводитися це повинне за допомогою катетера в стінах медичного закладу.

Лікування циститу народними засобами або фітотерапія

Звичайно, кажучи про лікування вагітної жінки, не можемо ми не сказати і про самому древньому способі позбавлення від хвороб - фітотерапії чи народних засобах. Однак вагітній жінці важливо розуміти, що в її положенні не всяка трава для неї корисна, а інша може бути і зовсім отруйна, тому з прийому трав рекомендується уважно прислухатися до порад лікарів.

Для лікування циститу можна використовувати польовий хвощ, коріння спаржі, неочищені зерна вівса, брусницю, горобину, кріп або шипшина. Великий популярність користуються цілі комплекси трав, які виділяються кращою ефективністю. Є в сучасному світі і таблетовані рослинні засоби, взяти хоча б Канефрон. Він створений на основі найефективніших трав, а тому практично не має протипоказань.

Чи буде ефективною фізіотерапія для вагітної?

Оскільки вагітні жінки мають масу обмежень, то такий спосіб лікування можна назвати тільки допоміжним, але, тим не менш, використовувати електрофорез і тепло на область сечового міхура вагітним не забороняє.

Але вирішити за лікаря, скільки разів вам варто сходити на фізіотерапію, ви не має права і про це слід пам'ятати. Тільки фахівець може визначити, який спосіб лікування і в якій кількості для вас буде більш прийнятний.
Профілактичні заходи циститу для вагітних жінок

Для того щоб запобігти таке захворювання як цистит вагітній жінці досить дотримувати прості правила:

     Стежити за гігієною статевих органів;
     Вчасно спорожняти сечовий міхур;
     Виключити переохолодження органів малого таза;
     Якщо жінку не турбують набряки, то необхідно якомога більше пити, особливо журавлинний сік;
     Обмежити жирну і гостру їжу;
     Більше рухатися і менше переживати.

Але, як тільки з'являться симптоми необхідно тут же звернутися до фахівця. Не забувайте, цистит - це інфекційне захворювання, а інфекції для вагітних зовсім небажані, тому лікування під пильним оком лікаря - краще рішення для виходу з даної ситуації.

Немає коментарів:

Дописати коментар