неділя, 14 вересня 2014 р.

Геморой при вагітності

Геморой при вагітності - причини, симптоми, ознаки і лікування геморрояВсе частіше люди сьогодні страждають від такого захворювання, як геморой. Причому неважливо, чоловік це чи жінка. Адже геморой при вагітності - також не рідкість. Недарма його часто вживають в лексиконі, щоб позначити вкрай неприємну проблему, яка постійно з'являється.

Що таке геморой?

Геморой - це проблема офісних працівників і професійних водіїв. Обмеження руху і неправильне харчування неминуче ведуть до запалення гемороїдальних вузлів товстого кишечника. Захворювання це неприємно саме тим, що, коли вузли запалюються, похід в туалет перетворюється в пекельні болі і героїчний вчинок.

Проявляється захворювання не різко, а поступово. Це можуть бути часті запори, неприємні відчуття в області заднього проходу, свербіж, поколювання. Також всі симптоми можуть посилюватися після фізичного навантаження, гострої та солоної їжі, іноді - алкоголю.

Дуже часто захворювання супроводжується виділенням крові при поході в туалет. Це відбувається через те, що калові маси вільно не виходять, і надмірне перенапруження веде до розриву тонкої тканини кишечника. Треба сказати, що такий симптом, як печіння і свербіж, також відбувається через мікротріщин, які виникають в результаті напруги. В них потрапляють калові маси, викликаючи тим самим роздратування і неприємні відчуття.

Геморой може виникати незалежно від віку. Є кілька факторів, що безпосередньо впливають на збільшення ризику захворювання.

Сидячий або малорухливий спосіб життя. Виходить, через відсутність фізичних навантажень м'язи і стінки судин стають млявими і нееластичними.
   
Неправильне харчування. Цей фактор дуже сильно впливає, як на ризик появи захворювання, так і на лікування, особливо на його швидкість.
   
Вагітність. У цей період у жінок спостерігається слабкий відтік крові в області таза, це пов'язано з тиском плода. Тому геморой у вагітних виникає приблизно в 40% випадків.

Причини появи геморою при вагітності

Геморой - причини і симптоми фотоОтдельно варто взяти саме період вагітності для розгляду захворювання геморою. Воно викликано найчастіше з тиском плода. Але є й інші причини.

     Хронічний запор. У зв'язку з гормональною перебудовою перистальтика в цей період може працювати зовсім по-іншому. Від чого цілком може з'явитися запор, навіть в хронічній формі. А як підсумок буде запалення товстого кишечника і поява геморою.
   
Так само, як і в звичайному випадку, малорухливий спосіб життя. Причому через наростання тяжкості вагітна жінка більше схильна. Тому лікарі рекомендують більше ходити, щоб кров продовжувала циркулювати природним чином.

Що стосується самої вагітності, тут все просто. Матка знаходиться в області таза. У стадії активного розвитку плода матка швидко і сильно збільшується, тим самим чинячи тиск на товстий кишечник. Це зменшує потік крові по венах і призводить до їх запалення.

Найгірше те, що при вагітності традиційні способи лікування, як правило, заборонені, а реакція організму на препарати може бути непередбачуваною. Найчастіше все лікуючі процеси проходять повільно і для зняття симптомів треба збільшувати їх інтенсивність.

Виникнення захворювання частіше відбувається в третьому триместрі, коли матка досягає максимальних розмірів. Іноді також захворювання може проявитися після пологів. Але це суто індивідуально, так само, як і прояв на ранніх термінах вагітності.

Види захворювання та його форми

Геморой поділяють на кілька видів зі своїми особливостями. Залежно від цього також призначається лікування або профілактика повторної появи.

види:

     Гострий геморой супроводжується больовими відчуттями під час дефекації, виділенням крові в калові маси, рідше - частинок слизу. З'являється відчуття чужорідного тіла в задньому проході, рідше - печіння.

     Не виключено випадання гемороїдальних вузлів в процесі дефекації, що створює додаткові болі і дискомфорт.
   
Хронічний. Цей вид найбільш поширений, оскільки захворювання геморою - це скоріше патологія вен товстого кишечника. Різні медичні препарати допомагають зняти запалення, поліпшити стілець, однак вилікувати і позбавити повністю від захворювання не може. При певного роду діях геморой поновиться.

Тому дуже важливо попереджати захворювання. А саме - загартовувати свій організм, а також вести активний спосіб життя, що буде супроводжувати більшої еластичності стінок судин, відповідно, правильної циркуляції крові, попереджаючи її застій. У випадку з гемороєм, не виключаються ремісії і загострення, тому в домашній аптечці, особливо при вагітності, повинні перебувати засоби, здатні надати швидке вплив, зменшивши неприємні прояви.

Форми прояви геморою:

     Внутрішній. Це найбільш часто поширена форма геморою. При внутрішніх проявах гемороїдальні вузли знаходяться у анального отвору зсередини. Відчувається важкість у задньому проході, може супроводжуватися запорами. Але внутрішній геморой менш хворобливий.
   
Зовнішній. Ця форма геморою не тільки не приємна, але і супроводжується сильними болями, які постійно супроводжують людину. При зовнішньому прояві гемороїдальні вузли настільки запалені, що не можуть втягуватися всередину, і знаходяться постійно наружі. В цьому випадку, через дуже тонкої тканини покриває вузли, часто з'являються тріщини, через які відчувається постійний свербіж і неприємні болі. Тому що, потрапляючи в ці тріщини калу, з'являється сильне роздратування.

Чому важливо лікувати геморой під час вагітності?

При вагітності геморой слід лікувати, не сподіваючись, що він сам пройде. Це захворювання часто супроводжується розвитком запалення, кровотечею, запорами. Несвоєчасне спорожнення кишечника викликає накопичення токсинів в крові, що негативно впливає на здоров'я вагітної жінки. Отже, для профілактики розвитку геморою слід нормалізувати харчування. Слід виключити копчені, гострі та жирні страви. Потрібно більше вживати продуктів, які містять рослинні волокна. При цьому солодощі краще замінити на сухофрукти, а вершкове масло - на рослинне.

Ознаки та симптоми захворювання гемороєм під час вагітності

Найчастіше геморой розвивається поступово. На початкових стадіях хворі може відчуватися незручність, тяжкість в області ануса, свербіж. Такі відчуття можуть з'являтися після прийому гострої їжі або алкоголю, перенапруги. Після закінчення часу захворювання може проявлятися у вигляді кровотечі, яку виникає при дефекації. Кровотеча може виявлятися у вигляді слідів крові в калі або мати форму бризок крові яскраво-червоного кольору, які проявляються при напруженні.

Ще одна ознака геморою - згустки крові темного кольору. Таке можливо, якщо кровотеча тривало ще після минулої дефекації, частина крові залишилася в прямій кишці.

Кровотеча - це перший важливий симптом, після якого може початися випадання гемороїдальних вузлів. Спочатку їх можна вправляти самостійно, але потім потрібно мануальное вправлення. В результаті може розвинутися тромбоз зовнішніх вузлів, некроз, що вже може бути загрозою для життя вагітної. Бувають випадки, коли першим симптомом виявляється випадання вузла, а кровотеча не помічається.

Особливо важливо виявити геморой на початковій стадії при вагітності, щоб вчасно попередити розвиток хвороби, оскільки під час пологів можуть бути значне погіршення стану в результаті проходження плода по родових шляхах.

Наскільки небезпечна хвороба при вагітності?

Тривале здавлювання вузла може привести до відмирання тканин, що в результаті є відмінним живильним середовищем для різних мікроорганізмів. В результаті спостерігається інфекційний запальний процес, який може викликати погіршення самопочуття вагітної. Тому до симптомів може додатися підвищення температури і набряк в області промежини. Тоді швидка медична допомога потрібна якомога раніше.

Про те, чи небезпечна хвороба при вагітності, замислюються багато жінок в положенні, які страждають від цього захворювання. Геморой не загрожує життю, але може мати несприятливі наслідки не тільки для майбутньої матері, а й для дитини.

При частому повторенні кровотечі може виникнути анемія. При нестачі гемоглобіну можливо кисневе голодування матері та плоду, що може позначитися на його розвитку.

Якщо вузол інфікується, з'являються гнійно-запальні процеси, супроводжувані токсичними речовинами та мікроорганізмами. Вони всмоктуються в кров, потрапляють до плоду. Це може викликати внутрішньоутробне інфікування, тому дитина може народитися з ознаками інфекції. Тому лікування геморой при вагітності обов'язково.

Лікування геморою під час вагітності

Лікування геморою при беременностіУчітивая, що геморой досить часто виникає у вагітних, його необхідно ефективно лікувати. Але проблема в тому, що дуже часто це захворювання тривалий час може ніяк себе не проявляти. Вагітна може не відчувати жодного дискомфорту, поки не звернеться до лікаря для планового огляду. Якщо перші ознаки геморою (свербіж в області заднього проходу і хворобливе спорожнення кишечника) не були виявлені під час вагітності, то дуже часто хвороба проявляється під час пологів (у 50% жінок). Справа в тому, що, коли дитина проходить через малий таз, стискаються тканини і органи жінки, тому страждають венозні сплетення.

Майбутня мама повинна налагодити роботу кишечника. Для цього потрібно вживати їжу, багату клітковиною, приймати кисломолочні продукти, овочі і фрукти. Ворогами будуть алкогольні напої, мариновані страви, перчені, пряні, гострі і солоні.

Для боротьби з гемороєм потрібно робити зарядку. Корисним буде лежання на спині з піднятим положенням тазу. Для цього можна підкласти подушку. Процедура повторюється до трьох разів на день і триває близько 15 хвилин.

Не можна допускати переохолодження, тому не можна сідати на холодні поверхні. Слід уникати тривалих занять в положенні сидячи або стоячи.

Підмиватися потрібно прохолодною водою після кожного спорожнення кишечника. Можна проводити невеликі процедури, тривалістю до хвилини, перевернувши душ струменями вгору, направивши на анальну область.

Якщо відбувається ускладнення, лікар може призначити місцеві лікарські засоби, які можна застосовувати в період вагітності та годування груддю. Такі препарати дозволяють не просто зняти симптоми геморой, а й размягчать вміст кишечника.

Свічки і мазі від геморою для вагітних

Перш ніж вибирати мазь або свічки, потрібно проконсультуватися з лікарем. Наведемо список кращих засобів, які добре себе зарекомендували для використання при вагітності:

     Гепаринова мазь. Використовується для лікування захворювань прямої кишки у вагітних. Прекрасно знімає всі запальні процеси, сприяє розшаруванню утворилися гематом. Допускається використання і після пологів - в період лактації. Адже вона не проникає в кров, тому не може нашкодити новонародженому.

Вишневська мазь. Знімає запальні процеси. Однак застосовувати цю мазь слід правильно. Для початку три дні слід застосовувати ванночки з додаванням марганцівки. А вже після цього можна змащувати маззю Вишневського анальний отвір.

Гомеопатичні мазі. Найбільш відомий засіб - Флемінговская мазь. Її основу складають рослинні компоненти: масло тисячелетнік, звіробою, обліпихи та інших.

     Постерізан. Ця мазь має регенеруючу властивість. Тому, застосовуючи цей засіб, можна прискорити процес загоєння тріщин і ран в анальному отворі, підвищивши імунітет.

Існує також безліч народних засобів для лікування геморою, однак застосування будь-якого з них вимагає консультації лікаря.

Що стосується свічок від геморою для вагітних, то вони покликані позбавити жінку від больових відчуттів, постійного свербіння, дискомфорту в ділянці анального отвору. Крім того, вони можуть размягчать калове масу і мати загоює ефект.

Такі свічки складаються з натуральних компонентів. Найбільшою популярністю користуються обліпиховий свічки від геморою, оскільки вони найбільш безпечні для здоров'я вагітної жінки. Можуть також використовуватися препарати, виготовлені на основі морських водоростей. Свічки використовуються тільки після повного спустошення кишечника. Прекрасний варіант - зробити це ввечері, щоб залишити свічку до ранку.

Геморой після вагітності

Після пологів геморой часто поєднується анальними тріщинами. Це проявляється наявністю крові в калі. Тріщини лікуються заживляющими маслами шипшини або обліпиховою. Дуже важливо проводити правильну гігієну заднього проходу. Рекомендується використовувати вологу туалетний папір, підмиватися прохолодною водою, щоб скорочувалися судини. Але потрібно не забувати, що стан слід підтримувати постійно. Стежити також потрібно і за станом вен кінцівок. Яскраво виражений геморой може бути хірургічним. Але операції боятися не варто, оскільки вона не травматична, проводиться швидко.

Народні засоби від геморою при вагітності

Для лікування геморою можуть застосовуватися і народні засоби: свічки з картоплі, моркви або різні мазі.

Лікування геморою часником та олією - народні средстваПрі вагітності можна використовувати рослинне масло і часник. Для цього соняшниковою олією потрібно залити головку неочищеного часнику і поставити на вогонь. Потрібно кип'ятити суміш доти, поки часник не обвуглиться. Після цього вийшла суміш слід подрібнити. Це і буде найдієвішим засобом.

Можна також використовувати мед і корицю. Беремо одну столову ложку меду і стільки ж господарського мила. Перед використанням потрібно помитися господарським милом. Застосовується перед сном. Змивати можна вже вранці. Процедуру можна повторювати, поки геморой не відступить.

Ще один народний засіб від геморою - настій з трави звіробою з чистотілом і квітками ромашки. Одна столова ложка збору заливається однією столовою ложкою окропу. Настоюється годину, після чого проціджують. Вранці з цього розчину можна робити примочки, а маззю намазати анальний отвір.

Профілактика геморою при вагітності

Звичайно, краще не чекати, поки з'явиться захворювання, а зайнятися його профілактикою з моменту известия про поповнення в родині. Адже з деякими факторами, які призводять до появи геморою, можна впоратися.

     Після кожної дефекації можна підмиватися прохолодною водою. Замість води можна використовувати відвар календули або ромашки, які мають протизапальну дію.

     Потрібно контролювати стілець і його нормалізовувати. Тому кожен день в раціоні повинні бути присутніми фрукти і овочі, рослинне масло і кисломолочні продукти. Слід також прибрати з раціону солоні, мариновані продукти, копченості та прянощі. Можна їсти хліб грубого помелу і геркулесовую або гречану кашу.

     Активність. Так, саме рух для вагітної жінки є профілактикою геморою. Краще щодня починати з зарядки. Допоможуть і регулярні піші прогулянки.

Якщо ж є якісь з симптомів, слід негайно звернутися до лікаря, не займатися самолікуванням.

Немає коментарів:

Дописати коментар