понеділок, 22 вересня 2014 р.

Особенности Социальной Адаптивности Суррогатных Матерей

Cтереотіпізація поняття сурогатного материнства в сучасному суспільстві призводить до формування помилкових гіпотез в рамках дослідження особистісних особливостей жінок, що вирішили виносити дитину для бездітної сім'ї. Сурогатних матерів наділяють рядом негативних якостей і апріорі постулюють їх низький рівень адаптованості до соціуму, т.к. вони вибирають соціально неоднозначне рішення про «вагітності для інших».

У статті надано матеріали дослідження, яке проводилося в період з вересня по листопад 2011 року. В ньому брали участь сурогатні матері, середній вік яких становить 25 років. Загальна чисельність вибірки склала 60 сурогатних матерів. Піддослідні були розділені на три групи в залежності від рівня адаптаційних здібностей за результатами шкали соціально-психологічної адаптації (шкала СПА) розробленої К. Роджерсом і Р. Даймондом і адаптованої Т. В. Снігірьовим.

Підраховувався інтегральний показник "адаптації", який включав результати за двома шкалами адаптивність і дезадаптивних. Надалі розраховувався індекс соціальної адаптації. Ділення сурогатних матерів на групи проводилося за допомогою підрахунку середнього арифметичного і стандартного відхилення. На основі аналізу інтегрального показника соціальної адаптації були виділені три групи досліджуваних: Група 1 - сурогатні матері з високим рівнем соціальної адаптації (15 осіб). Середнє значення показника адаптації - 67; Група 2 - сурогатні матері з середнім рівнем соціальної адаптації (31 осіб). Середнє значення показника адаптації - 56,6; Група 3 - сурогатні матері з низьким рівнем соціальної адаптації (14 осіб). Середнє значення показника адаптації - 41,3.

Значимість відмінностей у рівні соціальної адаптації між групами перевірялося за допомогою t-критерію Стьюдента. Відмінності є статистично значущими між усіма групами. Таким чином, сурогатні матері характеризуються різним рівнем соціальної адаптації. За результатами даного дослідження можна зробити висновок, що гіпотеза про низький рівень соціальної адаптації сурогатних матерів не знаходить свого підтвердження в реальності. Більшість сурогатних матерів характеризуються середнім рівнем соціальної адаптації - 52%. Сурогатних матерів з високим рівнем соціальної адаптації - 25%.

Ці сурмами можуть бути охарактеризовані, як жінки, які мають досить високим почуттям власної гідності й умінням поважати інших, вони відкриті реальній практиці діяльності і відносин, розуміють власні проблеми і стрілятися впоратися з ними. Група сурогатних матерів з низьким рівнем соціальної адаптації - 23% виявилася найменш численною.

Немає коментарів:

Дописати коментар