понеділок, 22 вересня 2014 р.

Как Не Набрать Лишний Вес В Беременность

Як не набрати зайву вагу в вагітність.
І сценарії цієї події написані різними фарбами.



    «Дорогий, я можу тебе порадувати - у нас буде дитина» - далі звучить мелодія щастя, яка обривається обіймами і поцілунками вдячного чоловіка.



   або



  «Я вагітна. І як чесна людина, ти тепер повинен на мені одружитися! »- Текст не патетичний, але досить типовий ....



        Як би не трапилося це подія, в яких декораціях не відбувалося - життя жінки змінюється радикально.

     І що ж об'єднує всіх жінок в цей період їхнього життя?



  Виношування дитини пред'являє ряд необхідних умов пов'язаних з харчуванням. Важливо мати набір всіх мікроелементів і вітамінів для розвитку плода. Серед вітамінів на початку вагітності особливе місце займає фолієва кислота, необхідна для правильного розвитку нервової системи. Фолієва кислота міститься у великій кількості в зелених листових овочах, власне її назва походить від латинської назви - лист.

    Серед мікроелементів важливу роль відіграють іони йоду, які беруть участь у роботі щитовидної залози, що забезпечує правильний розвиток мозку дитини. Багато йоду в морській капусті, але при вагітності її не рекомендують, так як там знаходяться алкалоїди, які можуть завдати шкоди дитині.

    Серед макроелементів збільшується потреба в іонах кальцію (найбільш доступний кальцій в молочних продуктах), необхідних для росту кісток дитини і мама їх віддає, ризикуючи власним здоров'ям (карієс зубів).

Однією з ознак дефіциту необхідних для дитини мікроелементів, вітамінів, макроелементів є поява незвичайних смакових пристрастей до тих продуктів, які цей дефіцит можуть компенсувати.



  Існують середні добові потреби в вітамінах при вагітності, які мають такі значення.

Жиророзчинні вітаміни:

вітамін А - 800 мкг (морква, олія, жирна риба, риб'ячий жир);
вітамін Д - 10 мкг (жири, загар);
вітамін К - 65 мкг (чай, шпинат, зелені салати);
вітамін Е - 10 мг (масло, жирна риба, риб'ячий жир).
Вітаміни групи В (злаки, каші, хліб, квас): вітамін В1 - 1,5 мг; вітамін В2 - 1,6 мг; вітамін В6 - 2,2 мг; вітамін В12 - 2,2 мкг; вітамін РР - 17 мг;
фолієва кислота - 400 мкг (у перші тижні вагітності до 600 мкг) - печінка, бобові, капуста брокколі.
Вітамін С - 70-100 мг (болгарський перець, капуста, шипшина, смородина).


Потреба в макроелементах:

кальцій - 1200 мг (молочні продукти);
магній - 320 мг (злаки, хліб, риба);
фосфор - 1200 мг (м'ясо, риба).


Потреба в мікроелементах:

залізо - 30 мг (м'ясо, печінка);
цинк - 15 мг;
йод - 175 мкг (йодована сіль, морепродукти - НЕ морська капуста!);
селен - 65 мкг (кокос, часник).


  При вагітності збільшується вага жінки в середньому від 7 до 12 кілограм. Це нормальне збільшення ваги.



  З чого складаються набираються кілограми?

1. Вага плоду - 3000 - 4000 г;

2. вага плаценти - 600-700 г;

3. околоплодная (амниотическая) рідина - 700-900 мл;

4. вага матки - 900-1000 г;

5. молочні залози - 400 -800 г;

6. збільшення об'єму циркулюючої рідини в судинному руслі на 1300 - 1600 мл;

7. збільшення обсягу позаклітинної рідини на 1200-1500 мл;

8. жирові відкладення - 2000-3000 р

 

Якщо подивитися складові ваги, то після вагітності більшість компонентів визначальних збільшення ваги зникає. При пологах разом з плодом йде вага плаценти і навколоплідної рідини. Потім поступово зменшується вага матки, знижується об'єм позаклітинної рідини. Залишається деякий запас жиру, збільшені молочні залози.



Найбільш проблемною частиною надмірної ваги після пологів є запас жиру.

Тому необхідно уникати надмірного набору ваги, так як це може відбитися на здоров'ї дитини і в тому числі на його вазі. В останні місяці вагітності і в перший рік життя дитини, при надмірній вазі матері і при перегодовуванні дитини закладаються додаткові жирові клітини. Ці клітини в подальшому можуть легко заповнюватися жиром і привести до ожиріння.



Що таке жир? Це запас енергії.

  Що робити, щоб не набирати вагу? Привести в рівновагу прихід і витрата енергії.

  Як визначити індивідуальну потребу в енергії? Для цього потрібно виконати кілька математичних дій.



   Перше: визначити основний обмін.

   Основний обмін (ОО): це та кількість енергії, яка необхідна для обміну речовин. Для розрахунку основного обміну (ОО) можна скористатися рівнянням Харріса-Бенедикта:

ГО жінки = 65,51 + 9,56'Массу Тіла (кг) + 1,85'Рост (см) - 4,68'Возраст (років).

При вагітності основний обмін збільшений в середньому на 25%. Відповідно додайте ці 25% енергії необхідні для основного обміну плода і отримаєте необхідне для обміну речовин кількість енергії.



   Друге: розрахуйте додаткову енергію, яка необхідна для активного життя - робота, розваги, походи в магазини для регулярних змін нарядів, та й хіба мало ще для, чого потрібна енергія для жінки, яка збирається стати мамою.



Як це зробити. Загальний витрата енергії розраховується шляхом множення основного обміну на коефіцієнт фізичної активності. (КФА) Витрата енергії = ГО 'КФА



КФА - коефіцієнт фізичної активності (групам фізичної активності):

I група (розумову працю) - 1,4,

II група (легкий фізична праця) - 1,6

III група (середньої тяжкості фізична праця) - 1,9

IV група (важка фізична праця) - 2,2

V група (особливо важка фізична праця) -2,5



А тепер, коли Ви знаєте потрібне кількість енергії, (це в середньому 2500-3000 ккал) залишається взяти упаковку з купленими продуктами і подивитися на їх калорійність і приготувати собі смачне і корисне для себе і майбутньої дитини блюдо. Їжте на здоров'я!

Немає коментарів:

Дописати коментар