понеділок, 15 вересня 2014 р.

Что Нужно Делать Перед Родами?

Протягом останніх 1-2 тижнів перед пологами деякі ознаки вказують на те, що пологи наближаються. наприклад:

- Матка опускається і вагітної стає легше дихати;

- Іноді у неї спостерігаються розлади сну, жінка тривожиться;

- Найчастіше відбувається виділення сечі, відчуття тиску на пряму кишку;

- Збільшується кількість слизових виділень з піхви;

- Відбуваються безболісні скорочення матки;

- Відходить желатиновая пробка (кровянистая слиз яка закупорювала шийку матки). Це відбувається за 1-2 дні до пологів.

Під час рухів плода або коли доторкнутися до живота, матка скорочується (твердне). Ці скорочення, а вони повторюються через неоднакові проміжки часу, але мають однакову інтенсивність, «виштовхують» плід, і він «йде» вниз, до шийки матки.

Якщо перед пологами все було підготовлено як годиться, вагітної нема чого турбуватися. Важливо, щоб її рідні, а в першу чергу кохана людина, були уважні до неї, намагались полегшити їй ці дні очікування і напруженості, переконували, що все пройде добре. Чоловік повинен, як ніколи, допомагати по господарству. А ще на нього лягає обов'язок підготувати інших дітей, якщо вони є згідно їх віку, до такої важливої ​​події в житті сім'ї.

Початок пологів. Хворобливі скорочення матки (перейми) означають, що пологи починаються. Перейми повторюються спочатку кожні 10-15 хвилин, потім цей проміжок зменшується. Часто з піхви у вагітної йде кровянистая слиз. Сутички стають все болісніше.

В результаті цих скорочень шийка матки починає розкриватися: пологи наступили. З початком регулярних переймів вагітної рекомендується більше не вживати їжі.

У пологовий будинок вагітну повинен супроводжувати хтось із рідних. Щодо того, коли туди вирушати, то слід взяти до уваги наступні моменти:

а) чим далі живе пацієнтка від пологового будинку, тим раніше вона повинна виїхати туди;

б) перші пологи тривають довше, отже, вагітна може не боятися, що не встигне доїхати вчасно;

в) жінки з відхиленням в положенні плоду або ускладненнями вагітності повинні прибути в лікарню раніше, до появи перших ознак пологів, згідно з рекомендаціями лікаря-акушер, який стежив за розвитком вагітності;

г) розрив оболонок і втрата навколоплідних вод - це сигнал до негайного вступу до пологового будинку. Розрив плідної оболонки і виділення пробки яка закупорювала шийку матки, відкриває прямий доступ до зовнішніх статевих органів. Таким чином створюється ризик проникнення мікробів в маткову порожнину і зараження плода.

Якщо родові перейми не наступають протягом 24 годин, лікар повинен «викликати» пологи за допомогою медикаментів.

Вирушаючи в пологовий будинок, не забудьте взяти з собою паспорт.

Нормальні пологи це:

а) в 96% випадків дитина народжується при черепно передлежанні (тобто голівкою вниз). Головка плода - найбільша і щільна (стійка) частина його тіла, тому їй і відведена природою така відповідальна роль: прокласти шлях, тобто відкриття всіх органів, повинні випустити дитину в світ. Кісточки черепа ще НЕ щільно зрослися, що дозволяє їм до певної міри зміщуватися при проходженні через дітородний канал.

в) Дітородний (медики кажуть «генітальний») канал матері складається з кісткових стінок малого таза і м'язової групи: шийки матки, піхви і промежини. Розміри нормального кісткового таза дають можливість пройти голівці плода; цьому сприяють і пом'якшення лобкового зрощення і рухливість куприка. М'язові групи розширюються під дією плоду, виштовхується сильними матковими переймами. У жінок, які народжують вперше, м'язи ще розтягнуті, тому пологи в них тривають довше, ніж у тих, які народжують другий і третій раз.

в) Маткові скорочення (перейми) повністю розкривають шийку матки. Повинен сказати, що в міру наростання процесу пологів, біль стає все інтенсивніше, але еe можна витримати. Цю біль не слід вгамовувати медикаментами, адже після того як народиться дитина, жінка навіть не згадує про неї.

Коли шлях дитині відкритий, маткові сутички міняються. Тепер вони скорочуються, щоб вигнати плід. Породілля відчуває тиск на пряму кишку, у нього виникає нестримна потреба тужитися. Жінка повинна знати, що саме її потуги, її активну участь в пологах можуть бути ефективними.



Після народження дитини матка ще трохи скорочується, щоб вигнати плаценту.

Підсумовуючи все сказане, зауважимо, що перебіг пологів відбувається в трьох послідовних фазах:

- Період розширенню (дилатація),

- Період вигнання плоду,

- Період вигнання плаценти.

Період розширення продовжується в породіль першого разу від 8 до 12 годин, у жінок, що народжують повторно - від 5 до 8 годин. Саме за цей час відбувається розрив оболонок. Після цього породіллі вже не можна ходити; якщо розрив оболонок стався в пологовому будинку, то жінку слід привезти туди лежачи. Якщо мішок з навколоплідними водами цілий, то з кожною сутичкою він все більше опускається в шийку матки і тим самим сприяє її розширенню.

Лікар, звичайно, оглядає пацієнтку, але йому немає необхідності сидіти біля неї. Однак досвідчена акушерка повинна бути при ній постійно!

Важливу роль відіграє психологічний стан матері.

Породілля повинна повністю довіряти лікарю і акушерці, провідні пологи; не боятися, не відволікати своєї уваги, а слухати вказівки лікаря: глибоко дихати, напружуватися або розслаблятися. Тоді біль не здасться такою сильною і, як запевняє американський медик Род, «коли вагітна жінка напружена, шийка матки стиснута, а коли вагітна жінка розслабляється, маткова шийка розслабляється теж». Подиху і розслаблення повинні відповідати різним фазам розширення. Спочатку, коли скорочення матки слабкі, жінка дихає рідко і глибоко. Коли перейми посилюються, а проміжки часу між ними коротшають, породілля повинна робити глибокий вдих, якщо відчуває наближення сутички. Якщо ж сутичка вже наступила, то дихати слід поверхнево, розслаблено (робити швидкі і ритмічні вдихи-видихи). Коли сутичка закінчилася, породілля повинна вдихнути повітря на повні груди повільно і глибоко, а потім сильно видихнути. Між переймами жінка зберігає спокій і дихає нормально. Завдяки правильному диханню забезпечується потреба в кисні (дуже підвищена) мускулатури матки і плоду.

Період вигнання - критична фаза пологів для плода. Вона починається з моменту розширення шийки матки і закінчується народженням дитини, тривалість цього періоду 25-45 хвилин. Надзвичайно важливо, щоб породілля виконувала вказівки лікаря або акушерки і допомагала їм, собі і дитині. Коли наступає сутичка вигнання, жінка вдихає на повні груди, закриває рот і тужиться щосили. Відчувши, що їй не вистачало повітря, вона видихає, робить 2-3 короткі вдихи-видихи і тужиться знову. Протягом сутички вигнання породілля може зробити 3-4 потуги. Якщо ж вона починає заздалегідь, без контролю, то швидко стомлюється, зусилля її були марні, а пологи затягуються.

Коли головка плода розтягує вульву, породілля відчуває різкий біль. М'язи промежини дуже розтягнуті. Через 1-2 скорочення виходить головка дитини. Лікар і акушерка, провідні пологи, захищають промежину від розриву, виконують обертальні рухи голівки плоду, потім вивільняють одне за іншим плечики дитини і, нарешті, все тільце. Майже відразу після цього новонароджена дитина робить перший вдих і «подає голос» (кричить).

Захист промежини перед пологами - це спроба уникнути її розриву, якщо вона недостатньо розширилася. Таке трапляється через неконтрольовані, несвоєчасні потуги породіллі або коли головка плоду дуже велика, а тканину промежини недостатньо еластична.

Швидкі пологи-це ризик для матері, і для дитини: кровоносні судини мозку можуть не витримати різкого зниження тиску, його плід відчував, проходячи тазо-генітальний канал. В таких випадках роблять надріз вульви. Після пологів надріз, звичайно, зашивають.

Відразу після пологів очищають від слизу рот і ніс новонародженого. Потім затискають, перерізають і зав'язують пуповинний канатик. Тоді показують дитини матері, а далі накладають стерильну пов'язку на пупок, роблять туалет, і необхідні обміри (вага тіла, ріст). Спеленавши, підносять дитину до матері і повідомляють їй номер, прикріплений до кисті ручки, вагу і довжину новонародженого.

Періодом вигнання плаценти пологи закінчуються. Відділення плаценти (дитячого місця) відбувається протягом 10-20 хвилин. Після народження дитини матка відразу ж зменшує свої розміри. Ледь відчутними скороченнями вона відокремлює плаценту від своїх стінок, але це відділення супроводжується кровотечею. Та, власне, будь-які нормальні пологи супроводжуються втратою крові (до 400-500 мл).

Лікар або акушерка стежать за відділенням плаценти, допомагають її вигнати. У тих випадках, коли плацента не виходить самостійно, лікар або акушерка повинні винести її.

Після цього м'язи стінок матки скорочуються і затуляють кровоносні судини. Кровотеча припиняється. Медики уважно вивчають плаценту. Якщо є підозра, що вона не вся відокремилася і це загрожує здоров'ю породіллі, лікар перевіряє вручну порожнину матки. Перевіряється також, чи не відбулися розриви вагінальної стінки або промежини, в разі необхідності на все розриви накладаються шви. Крім пульсу і температури, у породіллі перевіряється, тривають скорочення матки. Якщо вона розслаблена, це може викликати сильну кровотечу - значить, медперсонал повинен бути напоготові.

Якщо все проходить нормально, породіллі переводять в палату.

«Викликані» пологи. Цим терміном позначають метод «штучного» провокування пологів за допомогою певних медикаментів. Застосовується цей метод на пораду лікаря, щоб запобігти ускладнень як для матері, так і для дитини (наприклад, Переношені терміни пологів, несумісність резус-факторів, діабет у вагітної т.п.).

Метод викликаних пологів цілком безпечний, якщо його застосовують відповідно до ситуації і зі знанням справи. Лікар-акушер, як правило, керується такими показаннями: вік вагітності (не менше 38-го тижня) черепних передлежання; шийка матки м'яка, її отвір трохи відкритий; неодмінно має буди забезпечений ряд організаційних заходів та передумов підготовці до таких пологів.

Вагітну слід відвезти до пологового будинку вранці, після того, як вона добре вдома відпочила, а напередодні легко повечеряла. Пологи викликають протягом дня, коли працює медичний персонал і підсобні служби (лабораторія, центр переливання крові).

При нормальних умовах пологи проходять благополучно. У виняткових випадках виникає необхідність зробити кесарів розтин.

У століття штучного викликання пологів я раджу вам народжувати природним шляхом це сприятливо відіб'ється на вас і вашу дитину якщо у вас немає патологій звичайно.

Немає коментарів:

Дописати коментар