понеділок, 15 вересня 2014 р.

Влияние Курения На Беременность

Куріння під час вагітності.

У Росії на сьогоднішній день курять під час вагітності близько 10% жінок. З них, 52% заявили про те, що викурювали 5 і менше сигарет в день, 27% опитаних курять від 6 до 10 сигарет в день, а 21% сказали, що курять від 11 сигарет і більше на день. У Росії, жінки, у яких вагітність була не запланована на 30% частіше курять під час вагітності, ніж ті, чия вагітність була запланована.

Можна розділити на кілька складових ті наслідки які викликає куріння при вагітності. Безпосередньо ускладнення в організмі матері, наслідки для зароджується ембріона, ускладнення сформованого плода та ускладнення після пологів вже у новонароджених.

Вплив куріння при вагітності включають в себе:


- Підвищений ризик викидня, народження мертвої дитини і ймовірність передчасних пологів.

- Низький вага при народженні, який може призводити до впливу на ріст і розвиток дітей. Низька вага при народженні пов'язаний з підвищеним ризиком раннього статевого дозрівання і в зрілому віці виявляється підвищені ризики хвороби серця, інсульту, високого кров'яного тиску і діабету.

- Підвищений ризик неправильного формування черепа дитини. Так звана вовча паща і заяча губа.

- Куріння батька може завдати шкоди плоду, якщо дружина не курить, а постійно піддається впливу пасивного куріння.

- Якщо мати продовжує палити протягом першого року життя дитини, у нього зростає ризик зараження вушними інфекціями, респіраторними захворюваннями, такими як пневмонія, кір, бронхіт, синдром раптової дитячої смерті (СРДС) і менінгококової інфекції.

Вплив куріння на триваючу вагітність

Куріння під час вагітності може призвести до безлічі ризиків для здоров'я як матері та плоду. Зазвичай це пов'язано з:

- Рано розривом плаценти

- Неправильним предлежанием дитини

- Розвитком позаматкової вагітності

- Розвитком відшарування плаценти

Куріння подвоює ризик жінки розвитку плацентарних проблем. Ці умови, як зазначено вище, включають передчасний розрив плаценти, передлежання плаценти, і відшарування плаценти.

Плід, плацента і сама мати являють собою єдине органічне ціле, виходячи з цього, можна сміливо зробити висновок, що ускладнення в організмі матері викликані курінням під час вагітності неодмінно вплинуть і на плаценту і на плід.

Наприклад, проведені спостереження за більш ніж 45000 вагітними жінками виявили найрізноманітніші зміни плаценти, які лікарі пов'язують з сигаретами. Плацента ставала більш тонкої і більш округлої форми. При палінні зменшується маса самої плаценти нижче норми. Плацентарний кровопостачання порушується. У курящих вагітних жінок був збільшений ризик спонтанного аборту, перинатальної смертності, які пов'язують з інфарктами плаценти і кисневим голодуванням плоду. Спостерігаються також випадки відриву плаценти. Так само з'ясувалося, що при незначному наборі ваги ці ускладнення змінюються незначно.

Негативно куріння впливає так само і на периферичний кровообіг у курящих жінок, при цьому плід зменшує кількість респіраторних рухів. На внутрішньоматковий зростання плоду, впливає нікотин та оксид вуглецю, які знаходяться в тютюновому димі. Це відбувається тому, що гемоглобін не постачає необхідну кількість кисню плоду або у випадках спазму артерій матки вагітної.

Доведено, що чим більше вагітна курить, тим сильніше розвивається кисневе голодування у дитини - гіпоксія. Це викликано тим, що в тютюновому димі міститься оксид вуглецю, який проникаючи через плаценту, проникає в кров плода, зв'язує в ній гемоглобін дитини і утворює карбоксігемоглабін.

Немає коментарів:

Дописати коментар