понеділок, 15 вересня 2014 р.

Гинекология – УЗИ, маммография и термография в диагностике мастопатии

Мастопатія - стан, при якому тканину молочної залози піддається гормональним морфологічних змін. У багатьох жінок проявляється мастопатія в тій чи іншій мірі, а після менопаузи захворювання нерідко піддається зворотному розвитку.

Основна функціональна одиниця молочної залози - це альвеола, що представляє собою пляшечку з залозистими клітинами на внутрішній поверхні - лактоцитів, продукують молоко. На зовнішньому шарі бульбашок знаходяться міоепітеліальние клітини, при скороченні яких молоко виштовхується в протоки. Альвеоли (150-200 шт.) Утворюють часточку молочної залози, що має вивідний протік, утворений при злитті альвеолярних проток. Кілька десятків часточок, оточених сполучною тканиною, з вивідними протоками з'єднуються в частку з крупнішим протокою, а декілька часток (15-20) утворюють молочну залозу. Вивідні протоки молочних часткою відкриваються на соску, а з них малюк видобуває молоко. Сполучна тканина утворює каркас молочної залози, а жирова тканина надає їй м'якість і пружність.
Закладається молочна залоза на 10-му тижні внутрішньоутробного життя у хлопчиків і дівчаток. Після народження у немовлят спостерігається нагрубання молочних залоз під впливом циркулюючих в крові материнських естрогенів. У міру їх зникнення з крові, залози зменшуються і завмирають на кілька років.
В пубертатному періоді молочні залози починають бурхливо розвиватися і досягають 150-200 г у молодої дівчини. Перед менструацією вони збільшуються, іноді з болючими відчуттями, що говорить про гормональний дисбаланс в тканинах молочної залози. Такий стан може свідчити про розвиток мастопатії, тому необхідно здатися гінеколога або мамолога.
З настанням вагітності залозиста тканина починає збільшуватися, зростає кількість альвеол, часточок, проток, а лактоцитів секретують молоко. Маса залози досягає 800-900 грамів.
В період лактації залоза починає інтенсивно виробляти молоко, що скупчується в альвеолах і протоках і у новоутворених синусах - розширених протоках. При ссанні молока дитиною, відбувається скорочення гладком'язових волокон з витісненням молока з альвеол і синусів в протоки з подачею його до соска.
Після закінчення лактації лактоцитів припиняють вироблення молока, залозиста тканина скорочується в обсязі, а її місце заповнюється жировою тканиною, особливо з віком і настанням клімаксу.
Такі складні перетворення відбуваються під впливом статевих гормонів: естрогенів, прогестерону і пролактину.
Мастопатія або дисгормональная дисплазія виникає з причини різнобою в діяльності основних гормонів, що регулюють функцію молочних залоз. В результаті, в них починають розвиватися процеси розростання часточок, проток, сполучної тканини або, навпаки, атрофічні процеси - фіброз і кістообразованіе.
Так виникає фіброзно-кістозна мастопатія. Немаловажні фактори ризику: емоційні переживання, нервові стреси, хронічні гінекологічні захворювання, відсутність статевого життя, ендокринні захворювання, спадкова схильність.
Груди для жінки дана, щоб годувати дитину, тобто використовувати її за прямим призначенням. Але багато жінок вже з 3-х місячного віку переводять своїх малюків на штучне вигодовування. Деяким малюкам і зовсім не щастить: з самого народження вони можуть не знати, яке солодке молочко тече з маминих грудей. А адже годувати його можна 9 місяців і навіть більше. Багато жінок мають лише одну дитину, тому груди не може виробляти свій ресурс, що розрахований на весь репродуктивний період. Якщо додати сюди аборти, що грубо порушують гормональні процеси в молочних залозах, перші пологи після 30 років, або відсутність пологів і дітей, травми молочних залоз - можна зіткнутися з проблемою під назвою мастопатія. Гіперпластичні процеси у жінок старше 45 років небезпечні в плані розвитку раку.
Фіброзно-кістозна мастопатія (ФКМ) може бути дифузною і вузловий форм:
• Дифузна ФКМ - протікає з переважанням залозистого компонента, фіброзу або кістоз. Але на практиці частіше зустрічається поєднання всіх видів змін: гіперплазія часточок, склероз сполучної тканини, атрофія альвеол з перетворенням розширених проток в кістозні утворення.
• Вузлова форма ФКМ - виникає при тих же змінах, що локалізуються в окремому осередку або в декількох осередках, які можна виявити при пальпації - вони викликають хворобливість.

Основні симптоми ФКМ:
• біль в молочних залозах, що посилюється в передменструальному періоді, з ущільненням тканин;
• збільшення пахвових лімфотіческіх вузлів, підвищення температури тіла.

Розвиватися мастопатія може з причини:

• переривання вагітності: викиднів, абортів, невиношування;
• дисфункціональних маткових кровотеч;
• безпліддя.
Молочні залози реагують на настання вагітності збільшенням залозистої тканини, активним розвитком альвеол, розгалуженням проток, а організм підготовляє груди до годівлі немовляти. І при перериванні вагітності насильницьким шляхом, тканини молочної залози починають відчувати справжній стрес, обмінні процеси в них порушуються, розвивається гормональний дисбаланс, а на місці збільшених альвеол і проток утворюються кісти, розростається сполучна і фіброзна тканина.

діагностування ФКМ
Діагностування здійснюється на підставі пальпаторного дослідження і додаткових методів дослідження, що мають велике значення при установці діагнозу: УЗД, мамографії і термографії. При необхідності здійснюють пункцію молочної залози з наступним гістологічним дослідженням матеріалу. За допомогою пункційної біопсії можна виявити ракове захворювання, так як ФКМ може перероджуватися в рак молочної залози. Тому кожна жінка двічі на рік повинна спостерігатися у гінеколога, мамолога та онколога. Велике значення має і самостійне обстеження молочних залоз.

УЗД молочної залози здійснюють для:
- Обстеження в профілактичних цілях;
- Діагностика різних утворень, виявлених методом мамографії;
- Діагностики жінок старше 30 років;
- Юнацької діагностики;
- Діагностики стану молочної залози після впровадження в неї силіконових протезів;
- Діагностики грудних залоз у чоловіків і т.д.
Діагностика за допомогою УЗД не вимагає підготовки, здійснюється в положенні лежачи на спині або на боці і займає 5-20 хвилин. При великому розмірі молочних залоз процедуру виконують стоячи з піднятими вгору руками. Для більшої інформації і в зв'язку з зміною структури молочної залози під впливом гормонального фону, проводять процедуру на 5-9 день менструального циклу. При нанесенні на шкіру спеціального гелю і контакті з датчиками, на екран комп'ютера проектується зображення. Дискомфорт або болючість при дослідженні за допомогою УЗД пацієнтка не відчуває. Результат обстеження видається лікарем відразу, не вимагає обробки і розшифровки.

За допомогою УЗД молочної залози виявляють:
- Мастопатію;
- Мастит;
- Абсцес молочної залози;
- Кісту молочної залози;
- Злоякісну пухлину молочної залози.

Мамографія молочних залоз - хід процедури
Мамографія - найважливіша обстеження жінки для порятунку не тільки здоров'я, але навіть життя.
Мамографія вчасно виявляє зміни в тканинах молочних залоз і попереджає пухлина. Своєчасна діагностика може дозволити замінити оперативне втручання сучасним щадним лікуванням.

Мамографію проводять спеціальним рентгенологічним апаратом - мамографом або рентгеном, які мають спеціальні поверхні для розташування молочної залози для знімка. Зверху груди притискається спеціальною пластиною, яка забезпечує фіксацію молочної залози. На апараті робить знімок у двох проекціях, що дозволяє визначити місцезнаходження патологічного вогнища. Знімок вимагає розшифровки фахівця. При присутності утворень в тканинах молочної залози, під час рентгену пацієнтка може відчувати певний дискомфорт.

Термографія - єдина перевірка, що виявляє процес ангіогенезу (процес росту числа кровоносних судин, що живлять пухлину і постачають її киснем) при розмірі пухлини не більше шпилькової головки. Це може дозволити лікарям легко видалити новоутворення і повністю вилікувати хворобу.
Спеціальною камерою проводять зйомку під п'ятьма різними кутами. Знімки зберігають в комп'ютері, що дозволяє передавати їх в будь-яку точку планети для інтерпретації і діагностики.
Метод термографії - це зчитування інфрачервоного випромінювання з поверхні молочної залози. При запальному або неопластичної процесі в тканини, відбувається локальне підвищення температури, що відображається у вигляді гарячих вогнищ на термограмме.
При зміні структури залози, що виникає при мастопатії у вигляді фіброзу, вона виглядають на термографії у вигляді холодних вогнищ. Кровообіг на цих ділянках набагато гірше, тому й активність теплообміну тут менше.

Немає коментарів:

Дописати коментар